Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Calea mea spre psihoaromaterapie

 

Cand am deschis cabinetul, in 2007, foloseam in timpul fiecarei consultatii lampa cu uleiuri esentiale, undeva intr-un colt al cabinetului. Din 2007 am primele carti de aromaterapie. Citisem despre efectul relaxant al lavandei, despre buna dispozitia pe care o aduc citricele, despre rozmarinul care stimuleaza activitatea mentala... Efectele erau totusi greu de observat, probabil datorita calitatii uleiurilor, insa interesul a ramas. Pornind de la sfarsitul anului 2016 am trait o initiere in lumea uleiurilor esentiale. Cand zic initiere, nu ma refer la asimilarea de cunostinte intelectuale despre proprietatile uleiurilor, ci despre experiente care m-au transportat efectiv in alte stari, au deschis un univers cu alte posibilitati si au produs schimbari. Apoi a urmat studiul.

Am folosit pe parcursul anului 2017 cateva uleiuri si cateva amestecuri de uleiuri, descoperind treptat legatura dintre aromaterapie si psihic. Am tinut seminarii despre echilibrarea psihoemotionala cu ajutorul uleiurilor esentiale. Inca invat si experimentez. Experientele pe care le-am avut mi-au trezit curiozitatea si m-au dus catre materiale pe teme de aromaterapie, neuropsihologie, neurogeneza si neuroplasticitate, ca sa inteleg ce se intampla. Apoi catre dorinta de a studia serios si organizat efectele uleiurilor esentiale asupra psihicului, starilor si emotiilor. Mult studiu individual si putine surse care sa raspunda intrebarilor mele, care sa trateze "emotiile" asa cum aveam nevoie. Foarte putin in limba romana, asa ca a trebuit sa imi depasesc limitele de limba engleza, si sa merg catre materiale si cursuri din afara.

Am alocat timp pentru a invata despre uleiuri esentiale si a experimenta. Simtind efectul pe care il produc uleiurile asupra psihicului, mi-am amintit de Freud. Freud a descoperit efectele psihice ale cocainei si ii scria logodnicei sale Martha in timp ce isi administra cocaina, urmarind cum ideile pe care le asternea in scris se transformau. :) Cam asa si eu am calatorit in tot felul de stari, urmarind ce se intampla la nivel psihoemotional. Uleiurile esentiale au efecte vizibile asupra psihicului - energizeaza, motiveaza, echilibreaza, ne ajuta sa iertam, ne duc pe frecventa pacii si compasiunii... Cand aud "nu cred in uleiuri esentiale" mi se pare asa de ciudat (dar in plante medicinale, in ceaiuri, credeti?). Nu e vorba despre ceva subiectiv si discutabil, este chimie. Sunt molecule complexe cu amestecuri de zeci, sute de compusi. Sunt fascinante, e o mica lume foarte complexa.

Lucrul cu uleiurile esentiale mi-a schimbat abordarea ca psihoterapeut. Anamneza arata diferit. Depresia nu e depresie. Multe materiale de aromaterapie, dar totusi putine valoroase pentru lucrul cu psihicul. Nu au atata valoare materialele care recomanda un ulei pentru depresie, de exemplu. Depresia e un efect, care sunt emotiile din spate? Care e istoria, unde e rana, miezul durerii, ce straturi trebuie date deoparte, in ce ordine? Cautarea esentei e munca riguroasa si metodica de arheolog.

Am introdus uleiurile in sedintele de psihoterapie si in consultatii de psihoaromaterapie. Demersul psihoterapeutic e baza, insa uleiurile sunt un sprijin minunat, faciliteaza parasirea unor stari si accesarea altora.

De fiecare data cand folosim uleiurile esentiale potrivite, ne ducem catre o stare mai buna si ne modificam pozitiv creierul. Se poate intampla, asa cum mi s-a intamplat mie, ca uleiurile esentiale sa te conduca catre stari mai inalte decat tot ce ai experimentat inainte - poate nu singure, ci introduse in meditatii, in lucrul cu anumite intentii... Ce am castigat, ramane inregistrat de creier si mai usor de accesat data viitoare. De fiecare data cand alegem o solutie blanda si naturala pentru corpul nostru, castigam sanatate. Exista solutii naturale pentru psihic! 
Sa ma ierte colegii psihiatri!

 

Monica Bors

psiholog, psihoterapeut


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925