Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Calul care cunostea drumul spre casa

O poveste despre modalitatea de a face psihoterapie

Milton H Erickson (1901-1980), doctor în medicină şi psihologie este recunoscut ca fiind cea mai faimoasă autoritate mondială în hipnoterapie şi în psihoterapia strategică de scurtă durată. Este catalogat ca una dintre cele mai creative, receptive şi ingenioase personalităţi psihoterapeutice ale tuturor timpurilor. El a fost atât un terapeut foarte creativ cât şi un profesor remarcabil în psihoterapie. A mizat pe “învăţarea inconştientă”, experienţială, în primul rând.

La o intalnire a psihiatrilor, Erickson a spus o poveste legată de perioada copilăriei sale. El a avut poliomielită când avea 17 ani, dar înainte de a se îmbolnăvi era un copil extrem de activ, care a locuit la o fermă din Wisconsin o mare parte din copilăria sa şi iubea cu adevărat natura.

Este vorba o poveste legată de plimbarea pe care Erickson a făcut-o împreună cu prietenii săi la câteva mile depărtare de casa sa. În acea vreme oamenii nu prea călătoreau foarte departe de locuințele lor, iar zona în care ajunseseră nu le era familiară. Copiii au mers pe un drum de țara, iar pe lângă ei a trecut un cal care în mod evident își aruncase călărețul. Erickson împreună cu prietenii săi au mânat calul într-o ogradă, și când l-au adus în curte, au prins calul și l-au liniștit. Erickson a spus, “Am să duc acest cal înapoi acasă, înapoi la stăpânul său”. Prietenii săi au răspuns: “Dar nici măcar nu știm al cui este calul. Cum ai să faci asta?” Erickson a răspuns: ”Nici-o problemă.” A sărit în spatele calului, i-a spus calului să pornească, iar calul a ieșit din ogradă și a apucat-o la dreapta. Erickson i-a dat pinteni calului în josul drumului. Așa cum mergeau ei în josul drumului, când și când calul încerca să se abată de la drum pentru a mânca fie buruieni fie fân. Erickson doar îl aducea înapoi pe drum și îl îndemna mai departe. Câteva mile mai în josul drumului, calul s-a răsucit și a intrat într-o altă ogradă. Stăpânul a auzit agitația, a ieșit afară și a exclamat: “Acesta este calul meu. Cum ați știut să-mi aduceți calul acasă? Nu vă cunosc. Nu ați știut că acesta este calul meu.” Erickson i-a răspuns: ”Aveți dreptate, nu am știut unde să aduc calul, dar calul cunoștea drumul. Tot ce am făcut a fost să-l fac  să-și urmeze drumul și să-l îndrum să meargă mai departe.”

După care, Erickson a încheiat spunand: “Cred că aceasta este metoda de a face psihoterapie”.


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925