Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Despre relatii intime si teoria triunghiulara a iubirii: pasiune + intimitate + angajament

Un aspect la care ajungem frecvent in timpul sedintelor de psihoterapie sunt relatiile intime.

Legat de relatii, un model la care ma refer adesea este modelul triunghiular al iubirii care ii apartine lui Robert Sternberg. Sternberg caracterizeaza iubirea prin prisma a trei componente: INTIMITATEA, PASIUNEA si ANGAJAMENTUL, o relatie putand contine numai una dintre acestea (sau niciuna), combinatii de doua sau, in cazul cel mai fericit, pe toate trei. In imaginea de mai jos sunt reprezentate grafic cele 7 categorii de iubire.

Inainte de a ajunge la cauze, teoria lui Sternberg ne permite sa intelegem cum stau lucrurile si ce tip de alegeri tindem sa facem cel mai des.

Cateva povesti:

- “Dupa o relatie plina de pasiune, cu multe crize, suisuri si coborasuri, o relatie care m-a dat complet peste cap, am ales sa intru intr-o relatie care imi ofera stabilitate si liniste, insa acum lipseste complet pasiunea si nu ma multumeste absolut deloc. Nu e prima data cand fac acest gen de alegeri. Cum sa fac sa nu mai oscilez intre aceste doua tipuri de relatii si sa gasesc in una singura si pasiunea si stabilitatea?”
- “Pentru mine barbatii se impart in doua categorii: cei care sunt interesati de mine, dar fata de care eu nu ma simt atrasa si cei care ma atrag, dar din diferite motive sunt inaccesibili, sau asa ii percep eu. Relatiile mele au fost cu barbati din prima categorie.”
- “Oscilez intre doua persoane complet diferite: cu una dintre ele traiesc o mare atractie, dar asta ma sperie si ma bulverseaza, mi-e atat de frica sa nu fiu ranita, incat ma tem sa inaintez sa explorez potentialul acestei relatii, in timp ce cu cealalta persoana am parte de liniste si de siguranta, insa lipseste pasiunea. Sunt prinsa intre aceste doua variante, in aceasta dilema, pe care nu stiu cum sa o rezolv.”
- “Ajung periodic sa ma simt frustrata in relatiile mele, dau foarte mult, fac foarte mult, comparativ cu partenerii mei, in timp ce ei se complac intr-o zona de confort si de pasivitate. E din ce in ce mai rau, am obosit sa le fac eu pe toate. Evident, nici nu mai e vorba despre pasiune. Mai bine singura, decat intr-o astfel de relatie. Unde gresesc?”

Ce aspecte nerezolvate ale noastre ne determina sa facem astfel de alegeri caldute, care ne tin in zona de confort, dar care nu ne multumesc pe termen mai lung? Ce parti din noi blocam, pentru a nu trai pasiunea in relatiile noastre, complacandu-ne in roluri mai putin periculoase – sotia care le face pe toate, mama singura, sotul model care nu intelege de ce a fost parasit etc.?

Ce tip de traume sau de frici profunde ne detemina sa traim aceasta separare in relatiile noastre ? Ce avem de vindecat, ce temeri avem de infruntat pentru a trai ca un intreg relatiile noastre intime si a obtine astfel satisfactii si stabilitate pe termen lung?

Raspunsuri se gasesc, atunci cand suntem dispusi sa privim adevarul in fata, sa ne infruntam temerile si sa schimbam ceva la noi insine. Pentru inceput, sa observam sincer unde ne aflam.


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925