Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


"Fata babei si fata mosului" - poveste terapeutica pentru femei

  

In dantelaria psihicului feminin se lupta forte. Ca isi intemniteaza partile intunecate de zgripturoaice, ca se sacrifica pe ele insele pentru intreaga familie, ca sunt strans legate sau tinute de parinti la varste ale maturitatii deja, ca se straduiesc sa isi tina la lumina partea buna, suportiva, nutritiva, pare ca tot nu e bine.

Saptamana asta am avut sedinte cu “femei bune” care se intreaba in mod legitim unde gresesc. De ce sufera, de ce nu se simt validate, de ce nu simt incredere, de ce nu e bine? M-au dus cu gandul la o poveste pe care am intors-o pe multe fete de-a lungul timpului si mi-am facut timp s-o mai rasucesc putin, “Fata babei si fata mosului”. E o poveste cu multe semnificatii psihologice, in multe straturi, un adevarat basm terapeutic il vad eu, minunandu-ma de el de fiecare data cand il citesc si ii mai patrund din sensuri. Gasim povestea sub forme diferite in folclorul mai multor popoare.

La un prim nivel gasim povestea cu un contrast evident, asa da - asa nu. Descrierea fetei babei starneste antipatie, cu toate eforturile pe care le face de a fi vazuta si a se mandri cu realizari care nu sunt ale ei. Fata mosului ne starneste simpatie si compasiune, are toate calitatile, insa e tratata nedrept. Speram cumva de la inceput la o reparatie, la o recunoastere a valorii, ne asteptam ca binele sa invinga. E o comparatie bine-rau care ne e cunoscuta, involuntar fiecare comparam: cum ma pozitionez eu fata de restul lumii, cat de “buna” sau “rea” sunt, care sunt valorile mele, cum ar trebui sa fiu.

Daca ne uitam mai atent la un alt nivel, fata mosului, cea buna, e orfana de mama si vulnerabila in fata rautatilor, din acest motiv. In mai multe basme procesul initiatic feminin incepe o data cu moartea mamei bune, iubitoare. Fata orfana nu mai are astfel aparare si este nevoita sa se confrunte cu rautatile mamei rele, vitrege si a surorii vitrege dusmanoase. O sa le faca fata, femininul ei se va maturiza intr-o forma viguroasa, rezistenta sau o sa isi cedeze puterea, ramanand fragila, sub comanda femeilor mai puternice?

Fie ca o trimite mosul, suparat vazand cum e tratata, fie ca baba e cea care ii da o sarcina greu de dus la indeplinire (asa cum apare in alte variante ale basmului), fata cea buna porneste intr-o calatorie initiatica. Accepta si ingrijeste parti ranite (catelusa bolnava, parul plin de omizi), curata de mal fantana parasita, pana aceasta da apa limpede (acces direct catre zona subconstientului, a intuitiei feminine, care se clarifica), lipeste cu lut cuptorul nelipit, care sta “sa se risipeasca” (aluzie directa la cuptorul feminin, zona calda care da nastere vietii si care hraneste viata). Apoi, fata mosului se rataceste mergand in nestire si ajunge la casa unei batrane, Sfinta Duminica. O asteapta proba finala si rasplata. Nu se sperie cand vede ce i s-a dat de facut, este pregatita, are incredere si se achita de sarcini in cel mai bun mod cu putinta: se ingrijeste de “copilasii” babei, o multime de monstri, balauri si jivine de tot felul. Ce contine zona noastra de umbra, spre care evitam sa privim, de multe ori mintindu-ne inversunat ca asa suntem noi, bune? Balauri si forme monstruoase! Dar tot acolo sta si puterea de a-i ingriji si a le face fata. Dupa toate incercarile, urmeaza vremea rasplatilor. O ultima proba de ego: va alege o lada frumoasa pe dinafara, al carei continut nu il cunoaste? Alege o lada modesta si abia ajunsa inapoi la casa parinteasca afla ce comoara a acumulat. Pe drumul de intoarcere culege si alte rasplati, de unde s-a ocupat sa ingrijeasca si sa vindece.

Un drum pe care nu reuseste sa-l strabata cine nu e initiat si nu si-a cumpanit umbrele si darurile. Fata babei nu reuseste sa se imbogateasca pentru ca refuza munca murdara, din adancuri, si ravneste la marile bogatii prea curand. Nu le poate duce, cata vreme nu a petrecut timp ingrijindu-si ranile, durerile, curatand gunoiul si recladind cu rabdare.   

Si uite asa suntem fiecare pe drumul fetei mosului, pe undeva. De multe ori zic in cabinet: credem ca noi nu, niciodata…? Noi n-am putea fi fiinte rele niciodata, fapturi echilibrate, bune si diafane, asa cum suntem? Si probabil surprind adesea cand spun: hai las-o pe “mama buna” care te apara si porneste la drum! Avem rani de acceptat si de vindecat si monstri de privit in fata si de stapanit. Cu tot cu umbra suntem complete si frumoase.

 

Cu drag,

Monica Bors - psiholog, psihoterapeut


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925