Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Femeie, spune-mi cum stai cu progesteronul, ca sa isi spun cat de fericita esti!

  

Progesteronul este unul dintre hormonii cei mai importanti pentru sanatatea feminina. Lucreaza in pereche cu estrogenul, soarele si luna din corpul feminin: unul stimuleaza, creste si provoaca (estrogenul) si ne conduce in prima parte a lunii, incepand cu menstruatia pana la ovulatie,celalalt calmeaza, tempereaza, potoleste acumularile si cresterile din corp si ne aseaza in stari mai bune. Atata vreme cat se afla in ciclicitate, femeia trece in fiecare luna prin aceste anotimpuri, ca intr-un dans printre aspectele sale feminine.

De multe ori unul dintre aspectele feminine este deficitar. Cel mai adesea in ritmul vietii in care traim, estrogenul ajunge sa domine si progesteronul sa nu ii faca fata. Ritmul alert, lipsa de odihna si de somn, alimentatia deficitara, lipsa unei rutini a ingrijirii starii de bine si a propriei creativitati, a propriei feminitati, mostenirile pe linie feminina, ritualurile folositoare pe care generatiile de mai demult le stiau, dar care s-au pierdut pe undeva, ne iau din posibilitatile de a echilibra progesteronul si a ne echilibra ca femei.

Sa ne uitam un pic la variatiile progesteronului in viata unei femei:
- In sarcina placenta produce progesteron de circa 20 de ori mai mult decat in mod normal in faza luteala a lunii (faza progesteronica), din acest motiv multe femei descriu perioada sarcinii ca fiind perioada cu cele mai frumoase trairi din viata lor.
- In primele ore dupa nastere, nivelul de progesteron scade vertiginos, de la acele nivele mari din sarcina catre 0. In lipsa lui, se instaleaza firesc depresia postpartum.
- Incepand cu premenopauza, si apoi la menopauza, se intra intr-o perioada de dominanta estrogenica, cu nivele ale progesteronului aproape de 0.

Insuficienta progesteronica – cateva indicii:
- Anxietate, atacuri de panica, agitatie, ganduri negative, depresii, depresie post-partum, depresie la premenopauza sau menopauza
- Dureri de cap dese
- Chisturi ovariene, mamare sau endometriale (polipi), fibroame – datorate estrogenului care „creste totul”, daca nu e temperat de progesteron
- Probleme cu somnul, somn sensibil, insomnii
- Fertilitate scazuta sau infertilitate
- Umflare din cauza retentiei de lichide in zona abdomenului si in zona gleznelor, diverse proliferari 
- Roseata a tenului, rozacee – unul dintre semnele nivelelor mari de estrogen neechilibrat de progesteron etc.

Practic, excesul de progesteron este intalnit foarte rar. De regula dominanta estrogenica e ceva ce vedem foarte des in jur. In majoritatea covarsitoare a cazurilor corpul femeii are nevoie sa fie sustinut progesteronic, in special in jumatatea luteala a lunii (din ziua a 14 a de la menstruatie).

Atunci cand nivelul de progesteron incepe sa se echilibreze, observam ca apar schimbari in starea si in viata femeii: femeile se calmeaza, se respecta mai mult si isi onoreaza corpul, isi gasesc / regasesc vocea personala, le creste nivelul increderii in sine, devin mai asertive, invata sa spuna “nu", isi definesc noi limite, epuizarea si fragilitatea se corecteaza, au curaj sa faca schimbari in viata. Din ce observ lucrand cu femeile, acum confirmat si de scanarile Zyto, dezechilibrul hormonal este un catalizator pentru vizitele unor musafiri nedoriti – conflicte care treneaza, amintiri dureroase, rani emotionale, disperare, depresie, singuratate, tristete, instabilitate emotionala, sentimentul de coplesire, de neajutorare si de lipsa de resurse care denatureaza realitatea.
Nu degeaba este numit “hormonul mama” sau “hormonul calmului si starii de bine”, progesteronul ne ajuta sa ne recuperam si sa ne echilibram, sa ne simtim hranite si sustinute din interior, sa ne ingrijim sufletul si creativitatea feminina, sa ne vindecam corpul obosit si stresat, sa ne reconectam si sa ne scaldam din nou in sursa feminina hranitoare.

Echilibrarea progesteronului este un proiect personal deloc simplist, dar care merita privit si ingrijit cu maxima atentie, pentru bunastarea fiecareia dintre noi. Nu este un proiect strict medical, pentru ca include aspecte emotionale si spirituale, pe langa cele fizice. Este vorba despre: ajustari ale stilului de viata, timp de odihna si de ingrijire personala, reducerea produselor chimice care introduc in corp xenoestrogeni, un plan alimentar care sa sustina echilibrarea hormonala, lucrul emotional pe acele aspecte care provoaca dezechilibre feminine, proiecte creative care sa dea hrana sufletului nostru si sa ne reconecteze cu vocea interioara purtatoare de sens.

Uleiuri esentiale progesteronice: tamaie, iasomie, ylang-ylang, thyme, oregano, geranium, lavanda (in perioada alaptarii se tine cont, in plus, de recomandarile potrivite perioadei).

Sa fie cu folos!

Cu drag,
Monica Bors - Psiholog, Psihoterapeut @ www.bodymindhouse


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925