Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Flora digestiva si emotiile

  

Flora digestiva si depresia. Pare o alaturare nepotrivita sau intamplatoare? Nu este deloc.

Dati-mi voie sa va arat ca este chiar o legatura importanta:

-          Intre 80% si 90% din cantitatea de serotonina din organism este fabricata de celulele nervoase din intestine! Neuronii din intestine sunt atat de numerosi, incat multi cercetatori ii numesc astazi “al doilea creier”. Wow, creierul intestinal produce mai multa serotonina – molecula fericirii – decat creierul cranian! Si atunci vine intrebarea fireasca: de ce se tot dezvolta industria antidepresivelor?, sunt eficiente atidepresivele in echilibrarea depresiei? Ei bine, exista tot mai multe dovezi stiintifice si tot mai multe voci din lumea medicala care arata ca antidepresivele sunt mai putin eficiente in tratamentul depresiei decat schimbarea alimentatiei!

-          In sec. XIX biologul rus Ilia Mecinikov, laureat al premiului Nobel, a descoperit ca exista o lege surprinzator de directa intre longevitatea umana si echilibrul sanatos al bacteriilor din organism, confirmand faptul ca “moartea incepe in colon” sau, cum spunea Hipocrate, “toate bolile incep in intestine”. Flora intestinala (microbiomul) este un sistem complex, organismul nostru este colonizat de un numar de microorganisme de circa 10 ori mai mare decat propriile nostre celule. Numarul bacteriilor “bune” trebuie sa il depaseasca pe cel al bacteriilor patogene. Schimbarea proportiei acestor bacterii bune poate schimba insasi expresia ADN-ului!

-          Depresie si anxietate, oboseala cronica, insomnii, astm, hipertensiune arteriala, obezitate, disfunctii metabolice, stare de spirit proasta etc.? Incepeti prin a acorda o atentie deosebita starii florei intestinale!

-          “Reinsamantarea” intestinelor cu bacterii sanatoase este importanta in primul rand pentru a preveni bolile, de la raceala, astm, alergii, obezitate, diabet, la bolile autoimune si cancer. Numeroase probleme comportamentale si emotionale sau unele boli neurologice pot fi rezolvate imbunatatind calitatea florei intestinale.

-          Dovezi stiintifice ca probioticele ajuta organismul? Numeroase. De exemplu: studiu publicat in Journal of Neuro gastroenterology and Motility / dec. 2011, raporteaza ca bacteriile probiotice (bune) cunoscute ca Bifidobacterium longum NCC3002 au ajutat la normalizarea comportamentului anxios. Alte cercetari raporteaza ca bacteria probiotica Lactobacillus rhamnosus a avut un efect important asupra nivelului GABA (neurotransmitator al sistemului nervos) in anumite regiuni ale creierului si a micsorat nivelul hormonului corticosteron, indus de stres, avand ca rezultat reducerea anxietatii si a comportamentului corelat depresiei.   

 Spun adesea in ultimul timp, inclusiv atunci cand vine vorba despre a recomanda uleiuri esentiale: recomandare pentru depresie? Depresia este un efect. Ce este in spatele ei? O trauma, oboseala cronica, flora digestiva dezechilibrata, anumite afectiuni cronice? E simplu sa luam antidepresive, sperand ca asta sa schimbe toata starea, nu? Este mult mai complicat sa privim mai atent situatia si sa ne asumam raspunderea, sa intelegem care sunt tiparele psihoemotionale de care trebuie sa devenim constienti, sa ne schimbam alimentatia si regimul de viata. La randul ei, flora digestiva se dezechilibreaza datorita unor factori exogeni, dar si celor endogeni (mecanisme psihoemotionale), dar asta e alta poveste.

Cum echilibram flora intestinala?

-          Avem suplimente foarte potente la doTERRA. Sunt mai multe protocoale pentru refacerea florei intestinale, cea mai des recomandata are 3 pasi: Pasul 1. GX Assist 3 capsule / zi timp de 10 zile (curata si sprijina sanatatea tractului digestiv), Pasul 2. PB Assist 3 capsule / zi timp de 10 zile (contine o formula de fibre prebiotice si microorganisme probiotice avand 6 bilioane de culturi active de probiotic care sustin proliferarea bacteriilor bune) si Pasul 3. PB Assist 1 capsula / zi, parte din rutina zilnica. In functie de caz, alte ajutoare: TerraZyme (complex de enzime), Zendocrine Detoxification Complex - capsule si ulei (pentru detox, sprijin pentru ficat).

-          Dr. David Perlmutter (neurolog, membru al Institutului American pentru Nutritie, autorul mai multor carti, unele le gasiti aparute si in limba romana) recomanda sa crestem aportul acestor 6 categorii de elemente esentiale: prebiotice, probiotice, alimente fermentate, alimente cu continut redus de carbohidrati, alimente fara gluten si grasimi sanatoase, toate sprijina sanatatea florei intestinale si astfel a intregului organism.

Neasteptat poate, curatand sistemul digestiv, vom trai emotii mai frumoase si mai inalte!

 

Monica Bors - psiholog, psihoterapeut

0734 873 925

 


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925