Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Masajul aromaterapeutic, chintesenta aromaterapiei

 

Cea mai completa si mai placuta experienta de utilizare a uleiurilor esentiale este masajul aromaterapeutic, de departe zic eu. Si nu o zic doar eu, ci masajul aromaterapeutic este considerat chintesenta aromaterapiei.

Pe buna dreptate: 
- Puterea terapeutica a masajului e mult amplificata de proprietatile tamaduitoare ale uleiurilor esentiale.
- Aplicate pe toata suprafata pielii impreuna cu ulei vegetal pentru masaj (ulei de cocos de preferat), uleiurile esentiale trec prin piele, ajung in sange si sunt transmise catre toate celulele organismului. Ba mai mult, avem parte atat de aplicare topica (piele), cat si aromatica (inhalare timp de vreo ora).
- Uleiurile esentiale au atat proprietati fizice, cat si mentale si emotionale, ceea ce face ca masajul aromat sa fie mai mult decat o experienta corporala. Cu un amestec de uleiuri potrivit scopului terapeutic (relaxare, energizare, detox etc.), avem parte de o experienta completa.

Vreau sa va incurajez sa incercati experienta masajului cu uleiuri esentiale, dar si sa practicati automasajul si, de asemenea, sa oferiti mici sesiuni de masaj aromat celor dragi, este reconfortant si vindecator.

Sa constientizam ce beneficii are masajul cu uleiuri esentiale:

Pentru SISTEMUL MUSCULAR: 
- Masajul reface intr-o anumita masura tonusul muscular, care scade treptat o data cu varsta / inactivitatea. 
- Atenueaza incordarea si durerea, intensifica circulatia sanguina, contribuie la eliminarea reziduurilor. 
- Musculatura neteda beneficiaza indiferct de masaj, prin relaxarea pe care acesta o aduce intregului organism. Masajul aromat cu uleiuri esentiale antispasmodice relaxeaza muschii netezi, iar cel cu uleiuri cardiotonice (rozmarin, menta, lavanda, trandafir etc.) fortifica inima.

Pentru SISTEMUL OSOS:
- Masajul cu ulei esential antiinflamator in zona articulatiilor e foarte util, mai ales cand sunt probleme.

Pentru SISTEMUL CARDIOVASCULAR:
- Inima beneficiaza de pe urma masajului aromaterapeutic deoarece tratamentele regulate relaxeaza organismul, reduce tensiunea si stresul - factori care risca sa provoace tensiune arteriala, infarct, angina pectorala, atacuri cardiovasculare.
- Masajul aromaterapeutic cu uleiuri esentiale calmante si relaxante, pot reduce usor valoarea tensiunii arteriale, ajutand hipertensivii: ylang-ylang, lavanda, maghiran.
- Pe cei cu tensiune scazuta ii poate ajuta un masaj cu ulei esential de rozmarin, cimbrisor.
- Masajul aromaterapeutic + schimbarea stilului de viata, poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Pentru SISTEMUL RESPIRATOR:
- Masajul aromat pe piept, abdomen, zona superioara a spatelui este benefic pentru sistemul respirator, mai ales in caz de raceala. 
- Masajul cu uleiuri esentiale antispasmodice (cedru, chiparos, eucalipt) relaxeaza bronhiolele la nivelul plamanilor si ajuta vindecarea.
- Masajul aromat si inhalatiile cu uleiuri esentiale precum cimbrul (inhiba centrul tusei, e un puternic agent antimicrobian), ienuparul (unul dintre cele mai bune remedii pentru infectii respiratorii, dureri de gat) - este o buna terapie in caz de raceala.

Pentru SISTEMUL REPRODUCATOR:
- Masajul aromaterapeutic efectuat de un terapeut maseur, in mod regulat, pe perioada sarcinii, sporesc starea de bine a viitoarei mamici, atat fizica, cat si emotionala.
- In prima jumatate a lunii (faza estrogenica) sunt benefice masajele cu uleiuri esentiale estrogenice - chiparos, fenicul, geranium, iar in faza a doua a lunii (faza progesteronica) masajele cu uleiuri esentiale progestronice - cimbru, lavanda, piper. Tot astfel se poate contribui prin masajul aromat la echilibrarea hormonala.

Pentru SISTEMUL DIGESTIV:
- Uleiurile esentiale cu proprietati antispasmodice, avand actiune asupra aparatului digestiv, contribuie la relaxarea muschilor netezi care captusesc intestinul si la echilibrarea problemelor digestive: fenicul, ghimbir, anason, portocala, menta.

Pentru SISTEMUL NERVOS:
- Aromaterapia are un efect puternic asupra sistemului nervos. Masajul cu uleiuri esentiale poate atenua sau elimina durerea, poate reduce nivelul anxietatii, spasmele si tensiunea musculara, facilitand o stare generala de calm si relaxare.
- Anumite uleiuri esentiale au un efect de tonifiere si revigorare a sistemului nervos. Uleiuri esentiale cu efect tonic pentru sistemul nervos: menta, busuioc, vetiver.
- Pentru atenuarea tensiunii nervoase si a efectelor stresului, este binefacator masajul aromat relaxant cu uleiuri esentiale de bergamota, lavanda, musetel, neroli.

Pentru SISTEMUL IMUNITAR:
- Uleiurile esentiale folosite in masajul aromat intaresc raspunsul imunitar al organismului, unele uleiuri esentiale cu proprietti antimicrobiene tintesc microbii, altele sunt imunostimulatoare, cresc capacitatea naturala de aparare a corpului. Uleiuri esentiale care au ambele proprietati sunt: melaleuca, lavanda, eucaliptul, bergamota.

Pentru SISTEMUL LIMFATIC:
- De mare efect si ajutor in masajul anticelulitic si cel de drenaj sunt uleiurile esentiale pentru stimulare limfatica: grapefruit, chiparos, lamaie, portocala, ienupar, piper, ghimbir, menta.

In alegerea uleiurilor esentiale se tine cont de scopul terapeutic al masajului, de starea medicala a persoanei care beneficiaza de masaj, dar si de placerea si preferinta sa pentru anumite mirosuri. Sunt doar cateva exemple. Practic putem trai o experienta minunata, diferita, cu fiecare masaj aromat, avand efecte corp-minte-suflet - dintre acestea unele se pot vedea instantaneu, in starea din timpul si de dupa masaj, iar altele sunt castiguri de durata.

Eu stau si ma gandesc uneori cum a vazut bunul Dumnezeu ca imi place mult masajul si probabil am nevoie, de mi-a trimis un barbat maseur (iar lui o femeie psihoterapeut, dar asta e alta poveste). 

 

Monica Bors

psiholog, psihoterapeut


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925