Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


O lectura vindecatoare: "Hotul de umbre"

 

Daca vrei sa vezi ce e in tine, lumina si umbra, durere si iubire, fa-te psihoterapeut si imbratiseaza umbra fiecaruia! In psihoterapie nu e loc pentru judecata, cum nu e loc nici pentru opinii personale sau pentru a da sfaturi. De cate ori, ca psihoterapeut, un subiect "te agata", iti provoaca durere sau o emotie puternica, stii ca e nevoie sa privesti mai adanc in interior si ca nu e nimic de criticat sau de judecat, nici la omul din fata, nici la propria emotie rascolita. Ca psihoterapeut, pentru a oferi compasiune, e nevoie sa iti oferi compasiune tie insuti mai intai. Si sa iei de mana pe rand fiecare stare, fiecare emotie, sa nu inchizi usa niciuneia, si sa afli mergand pana la capat, ca nu exista bun sau rau, ci doar uman si firesc. A oferi sprijin unor oameni aflati in suferinta, raniti, speriati, furiosi, incordati, gelosi, cu dorinta de razbunare, inseamna sa nu fugi de durerea de a gasi aceste lucruri chiar in tine insuti. Pacientii noi cu care lucrez raman uimiti cand vorbim despre ceea ce inseamna a sta cu propria suferinta, atunci cand inteleg ca a incerca sa scapi rapid de o emotie neplacuta, a "te scoate" repede, nu vindeca si nu transforma nimic. A face psihoterapie inseamna sa imbratisezi umbrele si sa le oferi intelegere si spatiu, pentru ca ele sa nu se mai simta vanate si judecate, ci sa se imblanzeasca si sa se transforme. Psihoterapeutul nu e acea persoana care si-a vindecat toate ranile si s-a echilibrat definitiv pe sine, cum se crede adesea, ci e omul dispus sa admita si sa imbratiseze in fiecare zi o alta zona de umbra, a omului din fata sa, dar si a sa proprie.

Am recitit dupa cativa ani "Hotul de umbre" a lui Marc Levy, un autor ale carui sensibilitati imi sunt asa de dragi, incat i-am colectionat in timp cartile. E un roman cu o metafora incantatoare, care pare simplu, dar nu e. Un baiat descopera ca are un dar special: daca se apropie prea mult de cineva, se trezeste ca ii fura umbra. Fara sa vrea, suferintele si dorintele altora devin pentru o vreme ale lui. Ii ia timp sa accepte ca are o putere foarte rara, pe care trebuie sa o foloseasca, chiar daca il sperie. "Gaseste pentru fiecare dintre cei carora le furi umbra, acea scanteioara ce le va lumina viata, o frantura din memoria lor ascunsa, asta-i tot ce vrem noi umbrele de la tine.", il invata propria umbra. Iar baiatul face din acest dar propria misiune. O lectura pe care o recomand cu drag! 

 

Monica Bors

psiholog, psihoterapeut

 


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925