Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Polaritati Yin si Yang in PsihoAromaterapie

Conceptul polaritatii Yin si Yang sta la baza medicinei orientale. Este folosit in multe abordari terapeutice, printre care si in psihoterapie: feminin si masculin, lumina (partea pozitiva din noi) si umbra, reflectie si actiune, interiorizare si exteriorizare, emisfera drepta si emisfera stanga, material / fizic / concret si imaterial / subtil, imaginatie si realitate, pasiv si activ etc.

☯️ YIN este principiul pasiv, feminin, reflectat de noapte, Luna, apa, rece, intuneric, liniste, interiorizare, imaginatie, creativitate, odihna, intuitie, condensare, stationare, acumulare. Aromele Yin tind sa fie hranitoare si racoritoare. Ele creeaza o miscare a constiintei spre interior, descendenta, care invita spre introspectie, relaxare si somn.

☯️ YANG este principiul activ, masculin, simbolizat de Soare, lumina, ziua, caldura, uscat, exprimare, duritate, tarie, forta, lupta, energie, miscare, eliminare. Aromele Yang tind sa fie stimulante si incalzitoare. Ele creeaza o miscare exterioara, ascendenta, energizanta, care trezeste si stimuleaza.

In fiecare dintre noi sunt prezente ambele polaritati, Yin si Yang, inseparabile si complementare. Avem nevoie de ambele, deopotriva, fiecare o echilibreaza pe cealalta si o ajuta sa se manifeste. O data ce unul dintre aspecte creste, celalalt scade. Aspectele Yin si Yang nu sunt statice nicaieri in natura, peste tot unde le observam ele sunt intr-un continuu flux de schimbare si transformare.

Interiorul corpului – casa organelor vitale – este sustinut de energia Yin nutritiva, in timp ce exteriorul corpului, incluzand pielea si muschii, este protejat de forta de aparare a energiei Yang, care ajuta organismul sa reziste la agenti patogeni externi.

Psihicul nostru are etape Yin, cand energia se intoarce spre interior si etape Yang, cand energia iese in exterior si devine actiune. Ne sunt necesare ambele pentru evolutie. Exista un timp al transformarii si un timp al asezarii, un timp al analizei si al imaginatiei si un timp al actiunii si materializarii. Sa dorim sa imbratisam exclusiv una dintre polaritati, fara a intelege dansul lor pereche si aportul fiecareia in constructia psihicului nostru, ne duce spre dezechilibru. Cand intelegem si imbratisam energia fiecareia, nu ne mai sperie adancimea unui moment ce pare depresie, nici energia unui moment cand furia noastra iese si se exprima, echilibrand ceva.

Cand o persoana are un deficit de energie Yang, se simte deprimata, obosita, demotivata, o ajuta sa se echilibreze esentele calde, revigorante si energizante, care pun sangele in miscare, stimuleaza digestia si accelereaza procesele psiho-fiziologice. Pe de alta parte, excesul de energie Yang conduce la neliniste, anxietate, hiperactivitate, insomnii, cosmaruri, stare de alerta si/sau de lupta. In acest caz sunt de ajutor uleiurile esentiale Yin calmante, linistitoare.

Starea meditativa, imaginatia, creativitatea, receptivitatea, deschiderea sunt incurajate de uleiuri Yin precum lavanda, trandafir, geranium, iasomie, vetiver, ylang ylang etc. Exprimarea, asertivitatea, actiunea, energia, motivatia, focusarea, increderea, sunt sprijinite de uleiuri esentiale Yang precum ghimbir, cinnamon, black pepper, rozmarin, cuisoare.

Si la final un exercitiu practic! Sa observam ce avem noi personal nevoie in aceasta perioada, de aport Yin sau Yang? Ce uleiuri ne plac si ce uleiuri respingem? Ne atrag cele de care avem nevoie sau le respingem pe acelea si ne atrag cele care seamana si rezoneaza cu polul cu care suntem mai prieteni? Care este motivul, care e relatia noastra cu polul Yin si cu polul Yang? Cum a fost / este relatia noastra cu mama si cu tata?

 

--------------

Monica Bors

Psiholog, Psihoterapeut @BodyMind House

 

*** Daca esti interesat de beneficiile psihoemotionale ale uleiurilor esentiale, poti citi articolele Monicai si pe Facebook, in grupul "Aromaterapie pentru fiecare".

*** Pentru a programa o Consultatie personala de PsihoAromaterapie, suna la 0734 873 925. 

*** Pentru a programa un ritual de masaj corporal aromaterapeutic by Vio Neagu, suna la 0724 531 332.

 


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925