Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Toglen, practica compasiunii

 

Pentru a avea compasiune fata de ceilalti, trebuie mai intai sa avem compasiune pentru noi insine.

Sa ne pese de oameni care sunt inspaimantati, furiosi, gelosi, prinsi in dependente de tot felul, oameni pe care ii numim aroganti, mandri, mizerabili, egoisti, inseamna sa nu fugim de durerea de a gasi aceste lucruri in noi insine. De fapt, intreaga atitudine fata de durere a cuiva poate fi schimbata. In loc sa o infruntam, sa fugim sau sa ne ascundem, putem sa ne deschidem inima si sa ne lasam sa simtim acea durere, sa simtim ca este ceva ce ne va inmuia, ne va purifica si ne va face mult mai iubitori si mai buni.

Practica Tonglen este o practica de conectare cu suferinta, atat cea din interiorul nostru, cat si cea din jur, oriunde mergem. Este o metoda de depasire a fricii de suferinta si de dizolvare a impietririi inimilor noastre.

Practic, incepem prin a ne conecta cu suferinta unei persoane pe care stim ca o doare si pe care dorim sa o ajutam. De exemplu, daca stim ca un copil este ranit, inspiram cu dorinta de a inlatura toata durerea si teama acelui copil. Apoi, pe masura ce expiram, ii trimitem copilului fericire, bucurie si orice i-ar usura durerea. Acesta este nucleul practicii: a respira in durerea cuiva, pentru ca acelei persoane sa ii fie bine, sa aiba mai mult spatiu sa se relaxeze, sa se destinda si sa respire, si apoi sa primeasca relaxare sau orice i-ar aduce o usurare si o mangaiere.

Nu pare asa greu, dar cu toate acestea deseori nu putem face aceasta practica pentu ca ne confruntam cu propria noastra frica, cu propria noastra rezistenta, furie sau durere personala. Atunci cand se intampla acest lucru, putem schimba focalizarea, incepand sa practicam tonglen pentru ceea ce simtim noi insine si pentru milioane de alti oameni care in acel moment simt aceeasi rezistenta si durere personala. Poate iti poti numi durerea. Recunoaste-o in mod clar, spune-i pe nume – frica ingrozitoare, teroare, respingere, furie, dorinta de razbunare… Apoi respira pentru toti oamenii care sunt prinsi in aceeasi emotie ca si tine si trimite ceea ce aduce usurare, deschidere si desprindere din aceasta emotie, pentru tine si pentru altii asemeni tie.  Poate nu poti numi ceea ce simti, dar simti un nod in stomac, o zona intunecata sau orice altceva. Conecteaza-te cu ceea ce simti si respira, dizolva aceasta stare si pune altceva bun in loc.

Oamenii de multe ori spun ca aceasta practica merge impotriva instinctului de a face in primul rand sa ne fie bine noua insine. Practica dizolva zidul de aparare, armura pe care ne-am straduit atat de mult sa o cream in jurul nostru. In limbaj buddhist se spune ca dizolva atasamentul si ego-ul.

Practica Tonglen inverseaza logica obisnuita de a evita suferinta si de a cauta placerea, insa de fapt in acest proces ne eliberam dintr-o inchisoare foarte veche a egoismului. Incepem sa simtim dragostea atat pentru noi, cat si fata de altii, incepem sa ne ocupam de noi si de ceilalti. Aceasta ne deschide inima spre compasiune si ne ofera o viziune mult mai inalta asupra lucrurilor. Practicand, ne conectam cu dimensiunea extinsa a fiintei noastre.

Practica Tonglen se poate face si pentru cei care sunt bolnavi, pentru cei care mor sau au murit, pentru cei care sunt in dureri de orice fel. Se poate face fie ca o meditatie, fie la fata locului, atunci cand cineva are nevoie de ajutor. De exemplu, daca va plimbati si vedeti pe cineva care este in suferinta, puteti practica acest lucru, sa respirati si sa eliberati acea durere. Sau se poate intampla ca vazand pe cineva intr-o anumita situatie, sa simti frica, furie, rezistenta, confuzie. Poti sa aplici in acest caz practica Tonglen pentru tine si toti cei care simt aceleasi lucruri ca si tine, pentru toti cei care doresc sa simta compasiune, insa simt teama si rezistenta, pentru oricine vrea sa fi curajos, insa se simte las... Mai degraba decat sa te invinovatesti, foloseste acest blocaj pentru a observa si a intelege ce simti si pentru a dizolva aceste emotii.

Treptat, pe masura ce facem aceasta practica de-a lungul timpului, in ritmul propriu, compasiunea noastra se extinde in mod natural si vom realiza ca lucrurile nu sunt atat de grele precum credeam. Vom fi surprinsi sa descoperim ca suntem capabili sa fim acolo pentru altii, in situatii care inainte pareau imposibile.

 

Despre Pema Chödrön:

Pema Chödrön este astazi cel mai popular profesor de buddhism din America. Mesajul pe care il transmite in cartile si articolele sale, precum si in retreat-urile pe care le sustine, este acela ca dificultatile si incertitudinile pot fi oportunitati de trezire. Ea este profesor rezident la manastirea Gampo Abbey Monastery in Nova Scotia. Pentru mai multe informații despre invataturile si activitatea sa, vizitați www.pemachodronfoundation.org.

 

Traducere, sursa articol: https://www.lionsroar.com/tonglen-bad-in-good-out-september-2010/


← Inapoi la lista de articole

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925