Servicii complete de psihologie, psihoterapie si consiliere, masaj si tratamente corporale, pachete corp-minte-suflet - BodyMind House - Psihoterapie si Masaj in Bucuresti

 

0734 873 925

PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE

Programari consultatii

0724 531 332

MASAJ SI TERAPII CORPORALE


Tratament Depresie, Anxiete, Atac de panica

DEPRESIA: CE ESTE, CUM SE MANIFESTA?

Depresia este una dintre cele mai raspandite afectiuni din intreaga lume si poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex (ocupa locul II la nivel mondial, dupa hipertensiunea arteriala). Majoritatea oamenilor ajung sa simta la un moment dat stari de anxietate sau depresie. 50% din populatie sufera de depresie cel putin o data in viata. Pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca, trecerea printr-un divort sau prin diverse situatii de criza pot determina o persoana sa se simta trista, singura, speriata sau furioasa. Alti oameni traiesc zilnic sau aproape zilnic cu aceste stari, fara un motiv aparent, ceea ce poate interfera cu functionarea lor normala in societate, la locul de munca sau in familie.

Depresia este o afectiune medicala care influenteaza in mod negativ starea emotionala, fizica, gandirea si comportamentul. Depresia se manifesta printr-o paleta larga de simptome, cele mai des intalnite fiind sentimente profunde de tristete, descurajare si pierderea interesului pentru orice activitate.  Alte simptome ale depresiei includ:

  • Sentimentul de lipsa de valoare, inutilitate sau de culpabilitate, plans frecvent
  • Tensiune psihica, iritabilitate, anxietate
  • Oboseala, lipsa de energie: nivelul energiei psihice este redus, si orice actiune, cat de mica, presupune un efort
  • Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra, indecizie
  • Tendinta de retragere
  • Somn dificil, insomnie sau hipersomnie
  • Apetit diminuat sau crescut, pierdere in greutate sau crestere in greutate nejustificate
  • Nevoi sexuale diminuate
  • Pierderea interesului pentru orice activitate
  • Ganduri recurente de moarte sau suicid, care pot fi sau nu asociate cu tentative de a le duce la indeplinire.
  • Simptome asociate: dureri de cap, dureri de stomac, dureri articulare, anxietate, atacuri de panică, preocupări excesive față de propria sănătate fizică, fobii, dificultăți în relațiile intime, libidou scăzut, abuz de alcool sau alte substanțe.

Cand aceste sentimente dureaza o perioada scurta de timp, pot fi reactii firesti de tristete la evenimente cu caracter negativ, care insa nu pun probleme deosebite si peste care persoana are resurse sa treaca cu usurinta. Cand aceste stari dureaza mai mult de doua saptamani si interfereaza cu activitatile zilnice, cum ar fi grija fata de familie, petrecerea timpului cu prietenii, functionarea normal la locul de munca sau la scoala, poate fi vorba despre un episod depresiv major si este recomandat sa va adresati unui psiholog, pentru evaluarea starii dumneavoastra si stabilirea unui plan de interventie.

De asemenea, in practica depresia poate imbraca nuante subtile: o intalnim la persoane functionale in societate, in familie si la locul de munca, dar care se confrunta cu imposibilitatea de a extrage bucuria din propria viata, sau la persoane care au o viziune permanent negativista orientata catre partea goala a paharului, sau depresia mascata, de exemplu, prin negare, prin furie sau prin alcool, care protejeaza persoana sa intre in contact cu propria durere emotionala.

Depresia netratata isi pune amprenta asupra calitatii vietii si poate conduce la imbolnavire fizica, ne consuma resursele, mentinandu-ne blocati in trecut in episoade pe care le investim puternic emotional si pe care le asociem cu resentimente puternice, regret, rusine, vinovatie, durere, modificandu-ne modul cum ne reprezentam realitatea si speranta de mai bine si, de asemenea, diminuandu-ne capacitatea de a participa cu toate resursele in momentul prezent si a ne bucura de viata.

ANXIETATEA – CE ESTE, CUM SE MANIFESTA?

Anxietatea este o afectiune constand in mobilizarea exagerata a energiei psihice, avand ca fundament sentimentul de teama fata de un pericol imaginar, fata de un pericol nerealist, fata de evenimente cu o probabilitate foarte mica de aparitie sau care nu pot fi niciodata controlate prin actiunile unei persoane (de exemplu catastrofe naturale).

In anumite situatii anxietatea este normala, respectiv in situatii de pericol real sau in situatii cand avem nevoie sa ne mobilizam resursele pentru a depasi anumite obstacole dificile. Atunci cand anxietatea ajunge la un nivel de intensitate sever pe o perioada mai mare de timp, fiind asociata cu ingrijorarea constanta si coplesitoare, imbraca forma unei tulburari de anxietate.

Tulburarile de anxietate sunt mari consumatoare de energie vitala si pot fi epuizante pe termen lung, interferand cu desfasurarea normala a activitatilor zilnice in viata sociala, profesionala si de familie si, de asemenea, deteriorand semnificativ calitatea vietii persoanei.

Tipuri de tulburari de anxietate: anxietatea generalizata, tulburarea de stres posttraumatic, fobia, tulburarea obsesiv – compulsiva, tulburarea de panica sau tulburarea acuta de stres.

Semne si simptome asociate tulburarilor de anxietate:

  • Frica, panica, agitatie, neliniste
  • Incapacitate de a-si controla grijile constante si coplesitoare, hipervigilenta
  • Probleme de somn sau alimentatie
  • Tensiune musculara, stare de incordare, incapacitate de relaxare
  • Diferite simptome somatice: senzatie de sufocare, ameteala, dificultate de a respira normal, ritm accelerat al inimii, nod in gat, migrene etc.
  • Oboseala, slabiciune
  • Lipsa de concentrare
  • Transpiratia rece / calda a mainilor si a picioarelor etc.

ABORDAREA IN TRATAMENTUL DEPRESIEI SI ANXIETATII

In multe cazuri episodul depresiv este limitat in timp, durand 3 – 6 luni. Cu toate acestea recaderile sunt frecvente, iar la 15% - 20% dintre pacienti simptomele se cronicizeaza. Din acest motiv, terapia urmareste in faza “de atac” disparitia acuzelor si grabirea revenirii, iar ulterior consolidarea efectelor si prevenirea recaderilor. Astfel, daca obiectivul imediat al terapiei este eliberarea de simptome, cel pe termen lung este rezolvarea problemelor de viata, in scopul prevenirii sau atenuarii aparitiei unor episoade depresive viitoare.

Tratamentul depresiei poate cuprinde administrarea de medicamente antidepresive, sedinte de psihoterapie sau o combinatie a celor doua. Astfel, psihoterapia poate fi suficienta in formele de depresie usoara sau moderata. In cazul in care simptomele de debut sunt severe, tratamentul va include si medicatie. Avand in vedere ca orice tratament medicamentos al depresiei are nevoie de un timp de actiune de 2 – 4 saptamani pentru a se instala efectul terapeutic, sedintele de psihoterapie au o valoare deosebita la inceputul tratamentului.Anxietatea si depresia pot coexista, alterna si se pot influenta reciproc. In mod frecvent, anxietatea se depresia se asociaza sub forma sindroamelor anxios-depresive, cele mai des intalnite in practica (2/3 din persoanele cu depresie au o tulburare de anxietate asociata, 1/3 din persoanele cu anxietate generalizata sau atacuri de panica prezinta si o simptomatologie depresiva).

Modalitatea de lucru se bazeaza pe abordarea holistica in tratamentul depresiei si anxietatii, care include:

1. Procedee terapeutice cognitiv – comportamentale, centrate pe prezent si pe corectarea schemelor cognitive disfunctionale (identificarea si spargerea cercului vicios al gandurilor negative automate).

2. Procedee terapeutice psihodinamice, centrate pe trecutul personal, avand ca obiectiv intelegerea, resemnificarea si depasirea evenimentelor cu impact emotional negativ din trecut.

3. Tehnici de hipnoterapie, utilizate in scopul relaxarii, cresterii stimei de sine, dezvoltarea asteptarilor pozitive legate de viitor.

4. Procedee de terapie corporala, tehnici de relaxare si eliberare emotionala

5. Schimbarea modului de viata, care aduce importante schimbari terapeutice si sustine recuperarea dupa episodul depresiv si prevenirea recaderilor:

  • Exercitiile fizice, care induc o stare de bine, reduc anxietatea si depresia, amelioreaza performantele cognitive si faciliteaza procesul de regenerare al celulelor nervoase;
  • Alimentatia bogata in fructe, legume si peste contribuie la mentinerea unei bune functionari cognitive si reducerea simptomatologiei depresive;
  • Dezvoltarea de relatii sociale agreabile, care contribuie intr-un mod spectaculos la dezvoltarea unei stari psihologice pozitive;

Petrecerea timpului in natura, activitatile de relaxare, recreere si divertisment, meditatia.

 

← Inapoi la Psihoterapie

 

Programari Masaj si Tratamente corporale

Corpul tau se va simti in al noualea cer

0724 531 332

Programari Psihoterapie si consiliere

Schimbari pozitive in viata ta

0734 873 925